top of page

Droste Hallen

Hoe kunnen we een gesprek aankaarten over dood gaan en de ervaringen die daarmee samen gaan?

Ons media, entertainment en zelfs taalgebruik worden volgegooid met anekdotes over sterven. Deathporn noemen ze dat. Alsnog zal je in het dagelijks leven het thematiek ontwijken, het lijkt ons té dicht bij, té hard en té onbekend. Want hoe kan het dat we van alles niets veranderen? En is er überhaupt iets? Deze vragen zijn de aanleiding geweest voor een dieper veldonderzoek naar het sterven en ons eigen blik erop.

Over het project

Droste hallen is een ervarings gebaseerd ontwerp gemaakt tijdens mijn minor periode aan het HKU in Utrecht. Geïnspireerd door het fenomeen van deathcore en het gebrek aan antwoorden over de vraag: Wat betekent het om dood te gaan? Ben ik op zoek gegaan naar personen die deze ervaring met mij wilden delen. Gedurende het project heb ik veel mooie verhalen kunnen aanhoren over verschillende ervaringen en geloven, een mooie beleving die ik op mijn eigen manier in begrip wilde stellen. 

 

Van gesprekken over spiritualiteit tot verhalen over het neerkijken naar zich eigen, tijdens een hartstilstand en een van de ervaringen kwam constant terug. “Ik was aanwezig in een ruimte die je nooit in je leven zal kunnen betreden". Geïnspireerd door de gesprekken zijn drosse hallen ontstaan. Een staand pilaar die de bezoeker een ruimte in zicht brengt die nooit te betreden zal zijn. De ruimte van oneindig licht in de vorm van Droste Hallen. 

 

Dit ontwerp maakt gebruik van het Droste-effect, een visueel fenomeen dat ontstaat door de oneindige herhaling van een afbeelding binnen zichzelf. Dit effect wordt gerealiseerd door een zorgvuldige opstelling van Venetiaanse spiegels, die een intrigerend visueel spel creëren in de kubus. De reflecties tussen de spiegels zorgen ervoor dat de afbeeldingen van de zes wanden in de kubus eindeloos op elkaar worden geprojecteerd. Hierdoor ontstaat een optisch spel van oneindige ruimte, dat waargenomen kan worden maar nooit fysiek betreden. Op deze manier wordt een fysieke representatie van het levensgevoel tot uiting gebracht, wat tijdens de expositie talloze boeiende gesprekken heeft uitgelokt.

kernwoorden, vaardigheden en ingezette materialen

participation design
storytelling
experience design
geloof
limbo
instalatie
onderzoeksproject
interactive design
social design
interactie
droste effect
licht
experience design

Oliwia Migas

Ontwerpster en kritische denkster

bottom of page