top of page

Colored Molecules

Hoe kunnen we de nieuwe generatie ontwerpers introduceren in het bio-based ontwerpen en hen inspireren zodat ze zelf aan de slag willen gaan met deze ontwerpmethode?

Het bewustzijn rondom natuurbehoud groeit wereldwijd. Deze trend zal alleen maar belangrijker worden met de toenemende klimaatcrisis. Als ontwerpers dragen wij de verantwoordelijkheid voor het vormgeven van de wereld om ons heen. We creëren materialen en werken ermee om nieuwe ideeën te ontwikkelen. In een tijdperk van groter bewustzijn is het gebruik van natuurlijke materialen belangrijker dan ooit. 
Dit onderzoeksproject had als doel creatieve toepassingen van pigment in biomaterialen te onderzoeken.

Over het project

Wat kunnen vijf jonge ontwerpers bedenken met twee pigmenten? Dit vraag is aanleiding geweest voor het uitvoeren van experimenten met vier materialen: scooby leer, verf, mycelium en papier. We hebben onderzoek gedaan naar zowel het materiaal zelf als naar de esthetische verrijking ervan door de natuurlijke pigmenten toe te passen. Deze pigmenten zijn ontwikkeld door Paula Contreras Carballada, een scheikundige en onderzoekster bij het COEBEE-laboratorium.

 

Dit project heeft mij de kans geboden om onderzoek en experimentatie te combineren met het ontwerpen van materialen voor toekomstige ontwerpers. Zoals het scobyleer welke de kaft van het eerste expemlaar van ons kookboek siert. Deze materialen zijn niet alleen toepasbaar in hedendaagse ontwerpen, maar kunnen ook een duurzame oplossing bieden voor de toekomst. De experimenten, herzieningen en reflecties zijn gedocumenteerd in het boek "Coloured Molecules", oftewel het kookboek voor biomaterialen.

kernwoorden, vaardigheden en ingezette materialen

bio-based
wetenschappelijk onderzoek
experience design
boek
bio-leer
COEBEE
interactie
pigment
storytelling

Oliwia Migas

Ontwerpster en kritische denkster

Oliwia Migas

ontwerpen van betekenisvolle ervaringen

bottom of page